Kubuntu 12.04 Sound issues

It always seems like when a new version of Ubuntu is released, one can shortly find a host of Google results “Ubuntu [x.xx] NO SOUND PLEASE HELP!!!!”  Indeed this seems to be one of the small costs of open source software.  Still, it’s annoying.

Upon reinstalling my copy of 12.04 this morning, I learned that I was to fall victim to “NO SOUND”  Vaguely remembering that I fixed this somehow back in May (but being absolutely clueless of how I managed to do it), I set to work doing the standard hap-hazard solutions.  I checked the phonon settings, did some sort of uninstall/reinstall of pulse audio; you know, going through the motions that often stumble upon the fix without any decent understanding or appreciation of the underlying situation.

As usual the “System Settings” was of no use in this (rarely is).  But then I stumbled upon “Select Master Channel” by right clicking on my sound icon in the system tray.  (Remember, haphazard without any deep understanding.)

Anyway, when I clicked on it, I got the following window:

In my case, the high def audio controller was checked but I needed the Built in Analog Sterio.

Solved everything.

Now I don’t like to critisize free, but Kubuntu’s treatment of audio (particularly) has always confused me.  On the one hand they have this great “System Settings” pannel but when I go into the multimedia settings and tell it to prefer my analog system, nothing happens.  When I right click on the speaker in the system tray and bring up a window that claims to be for the same purpose, it’s apparently a completely different system.  What circumstances in development could have lead to this situation?  Blah, either way, can’t argue with free and open though.

Advertisements
Kubuntu 12.04 Sound issues